top of page

english

.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

ΕΙΜΑΙ ΑΙΜΑ  2009 :

 

 

Η ομάδα ΑΣΙΠΚΑ παρουσίασε για πρώτη φορά, το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Jan Fabre 'Είμαι Αίμα'.

Πρόκειται για ένα ποίημα - παραλήρημα που ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει 'Μεσαιωνικό Παραμύθι' και γράφτηκε το 2001 κατά παραγγελία, για το Φεστιβάλ της Αβινιόν και παρουσιάστηκε στο Παλάτι των Παπών σε σκηνοθεσία Jan Fabre.

 

 

Η ομάδα ανέβασε το έργο σε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή χρησιμοποιώντας βιντεοσκοπημένο υλικό από ανθρώπους που έπασχαν από αναιμία κι άλλες ασθένειες συνδεδεμένες με το αίμα στην σκηνή του Θεάτρου Χώρα. Τα video που παρεμβάλλονταν στη σκηνική δράση προβάλλονταν σ’ ένα προντζέκτορα - σκηνικό έκπληξη φτιαγμένο από χαρτί υγείας. Η μετάφραση έγινε για λογαριασμό της ομάδας από τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

 

 

Καθημερινές εικόνες φρίκης στα δελτία ειδήσεων από εμπόλεμες περιοχές, παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη που λιμοκτονούν, ο αόρατος πόλεμος των ιών και των ασθενειών, όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή, το αίμα. Το αίμα που λιγοστεύει. Το αίμα που ανταλλάσσεται. Το αίμα που αντιστέκεται... Το αίμα όμως δεν παύει να είναι και το υλικό, ζείδωρο (δώρο της ζωής) και κίνητρο αυτής της παράστασης.

 

Μετάφραση : Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Σκηνοθέτης : Δημήτρης Μπίτος


Σκηνικά : Clavie du Son
Φωτισμοί : Βασίλης Καψούρος


ΠΑΙΖΟΥΝ:

Ειρήνη Δράκου
Αλεξάνδρα Καζάζου
Γιώργος Τσούρμας

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

 

 

Όπως και ο ίδιος ο Jan Fabre αναφέρει στην ιστοσελίδα του, το ποίημα παίχτηκε στο Παλάτι των Πάππων σε μια χρονική στιγμή που δεν ήταν καθόλου τυχαία μιας και το κείμενο αυτό ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την υποστηρικτική πολιτική του Βατικανού σε βάναυσα εγκλήματα εκείνη την περίοδο στον πλανήτη. Γι αυτό και ο Fabre διώχθηκε γι αυτή την παράσταση.

 

Εμείς είδαμε το έργο σαν ένα ύμνο στη ζωή στην παραμελημένη εσωτερική ζωή  που έξω από το χρόνο και αιώνια φρέσκια γλιστράει και διαφεύγει όπως το αίμα, αλλά είναι εκεί, στη σιωπή όπου αναδύεται ο παλμός της..

 

Πρόκειται για μια ειρωνική αλληγορία που χρησιμοποιεί τις φλέβες και τις αρτηρίες όπως τα 'Κύριε ελέησον' και τα μάνταλα οι θρησκείες, σαν προσευχή-παραλήρημα που φτάνει σε μια  'απελευθέρωση του εαυτού' .

 

'Ελευθερώνω τον εαυτό σχολιάζει ο Fabre για την έξοδο του έργου όπου γίνεται ένα ιερό χαρακίρι μια ιερή αυτοκτονία και τα μάνταλα των αρτηριών και των φλεβών φτάνουν στο κρεσέντο τους..

 

Το έργο΄ που ξεκινάει με τη φράση 'Βρισκόμαστε στο 2009 μ.χ. και ζούμε πάντα στον μεσαίωνα..' το οποίο κι επαναλαμβάνεται και στη συνέχεια φτάνει στη διαπίστωση το 'Σώμα του μέλλοντος είναι μέσα μου' και στη διεκδίκηση 'θέλω να γίνω αυτό που με κάνει να ζω'

 

Μέσα από ένα ύμνο στο αίμα ο συγγραφέας αποφασίζει να βάψει τον πλανήτη κόκκινο 'μέσα από την εξαγνιστική και πλουτοφόρα επιρροή του αιμάτινου λουτρού..'

 

Η ειρωνική αυτή διάθεση προς την σκοτεινή κουλτούρα του μεσαίωνα που είναι ακόμη εδώ στοχεύει να χτυπήσει αυτή την πραγματικότητα με τα ίδια της τα όπλα με του ψαλμούς και την προσευχή αλλά τώρα οδηγεί σε μια νέα γνωριμία με το θείο και με τον εαυτό που το εμπεριέχει.

 

Ο συμβολισμός του αίματος σαν ένα στοιχείο που διαρκώς αυτοκαθαρίζεται και γλιστράει μέχρι να βάψει όλο τον πλανήτη και κανείς να μην μπορεί να το πλήξει γιατί ..  όλα κάτω από όλα.. είναι αίμα.. Είμαι αίμα, είσαι αίμα.. αίμα.. βγαίνω αδειάζω απ το αίμα μου, μιλάω με τη φωνή που με δημιουργεί.. γράφω με υλικό εμένα.. γιατί ο μεσαίωνας είναι παρελθόν.

 

Για μιας.. η φράση θέλω να γίνω αυτό που με κάνει να ζω.. αναδεικνύει τον επαναστατικό χαρακτήρα όλου του κειμένου.


Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής, είναι προϊόν μιας όχι τόσο πληθωρικής εικαστικά έκφρασης όπως η παράσταση του Fabre αλλά ένας άλλος δρόμος επαφής με το κείμενο όπου εμείς αναγκαστήκαμε να λειτουργήσουμε σαν ορχήστρα για να εκφέρουμε το λόγο..

 

Ούτως η άλλως το κείμενο διαθέτει αποκρυφιστικό χαρακτήρα και αν τραβήξεις ένα κλειδί ή αν αφαιρέσεις μια νότα καταρρέει ολόκληρο.

 

Πρόκειται για μια φωτεινή ολιστική προσέγγιση της ζωής για αυτό και το θεωρήσαμε πολύ μοντέρνο σαν καλλιτεχνικό γεγονός .. Ένα κείμενο καθαρτικό.

 

 

http://janfabre.be/troubleyn/

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video της παράστασης μπορείτε να δείτε στο www.vimeo.com. Ζητήστε μας μέσω e-mail : asipkatheater@gmail.com το password 

 

λόγω ευαίσθητου περιεχομένου η παράσταση είναι κλειδωμένη

for a theatre of senses, doubt & invention

bottom of page